Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan burcuje muslimy: Běžte bránit Jeruzálem

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval všechny muslimy, aby šli do Jeruzaléma a bránili posvátná místa v okolí Chrámové hory. Turecký vládce doslova řekl, že muslimové mají Jeruzalém "navštívit" a "ochránit".

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podle britského The Independent vyzval všechny muslimy světa, aby "navštívili" a "ochránili" Jeruzalém. Jeho úterní slova se vztahovala zejména na mešitu al-Aqsa a její okolí, z hebrejštiny známé jako Chrámová hora. Toto místo je posvátné jak pro muslimy, tak pro židy. 

"Provolávám odtud směrem ke všem Muslimům. Kdokoliv, kdo má možnost, by měl navštívit Jeruzalém a mešitu Al-Awsa," řekl Erdogan dnes v Ankaře. "Jděte, ochraňme Jeruzalém," dodal. 

Izrael přitom v pondělí rozhodl o tom, že rámové detektory, které na turisticky hojně navštěvované místo umístil, a které vzbudily vlny nepokojů zejména mezi Palestinci, demontuje. K odstranění došlo i v reakci na útok střelce arabského původu, který při nepokojích zabil dva izraelské policisty. 

Palestinci obviňují Izrael z toho, že se snaží rozšířit svou kontrolu i na muslimskou část rozděleného města. Izrael tato nařčení odmítá. Rozbuškou pro nepokoje bylo znemožnění přístupu do svatého místa pro několik muslimských mužů, kteří se tak nemohli pomodlit. V následných nepokojích byly nejméně čtyři Palestinci zabiti, o život přišli i tři Izraelci. 

Turecký prezident se nebojí ve svých projevech říkat kontroverzní věci. Známé jsou jeho výroky na adresu Turků v Evropě z letošního března. 

"Zploďte ne tři, ale pět dětí, neboť vy jste budoucnost Evropy. To bude ta nejlepší odpověď, kterou můžete dát na nestoudnosti, nepřátelství a nespravedlnosti, které jsou vám činěny," hřímal na jaře Erdogan. 

"Odtud apeluji na moje občany a bratry v Evropě. Tam, kde pracujete a žijete, je nyní vaše vlast. Zakládejte ještě více podniků. Posílejte své děti do lepších škol. Nechte své rodiny žít v lepších čtvrtích. Jezděte v nejlepších autech. Bydlete v nejhezčích domech," řekl ve svém projevu v ve městě Eskişehir na západě Turecka. 

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Islám Jeruzalém

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy