Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žádost o azyl má řešit první země, do které žadatel přišel, potvrdil soud EU

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Lucemburk/Vídeň - Soud EU dnes konstatoval, že Chorvatsko mělo v migrační krizi let 2015 a 2016 samo rozhodovat o mezinárodní ochraně příchozích a neposílat migranty dál do Slovinska a Rakouska.

Na soud EU se kvůli věci obrátily slovinské a rakouské soudy. Podle takzvaných dublinských pravidel by měl o azylu rozhodovat ten stát, kde se případný žadatel poprvé nepovoleně dostal na unijní půdu.

Fakt, že v migrační krizi Chorvaté pod tlakem velkého počtu příchozích hranici otevřeli a dokonce pomáhali lidem s tranzitem přes své území dál do Slovinska a Rakouska, nemění podle soudu nic na tom, že migranti se na území EU dostali poprvé v Chorvatsku a to nedovoleně.

Proto je to právě Chorvatsko, které by mělo řešit konkrétní azylové žádosti Syřana a dvou afghánských rodin, kvůli jejichž případům se otázka dostala až před unijní soud.

Úřady obou zemí v souladu s dnešním rozhodnutím soudu EU tvrdily, že žádosti má řešit Chorvatsko. Dotčené osoby argumentovaly tím, že jejich vstup do Chorvatska byl tamními úřady povolen a umožněn a tudíž jej nelze pokládat za "nedovolené překročení hranice".

"Pojem 'překročení hranice nedovoleným způsobem' se vztahuje i na situaci, v níž členský stát umožní vstup státních příslušníků ze zemí mimo EU na své území z humanitárních důvodů," rozhodl dnes unijní soud. 

Témata:  uprchlíci EU Chorvatsko

Aktuálně se děje

8:42

ANO by v březnu vyhrálo sněmovní volby. Zvýšila se podpora mimoparlamentních stran

Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového volebního modelu agentury Median. Volby by s velkým náskokem vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volilo 32 procent voličů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy