Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Libye žádá Itálii o pomoc v boji proti pašerákům běženců

Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Foto: Amnesty International

Řím - Vláda v Tripolisu požádala Řím o pomoc v boji s pašeráky lidí v libyjských vodách. Žádost Libye ale ještě musí podpořit italský parlament a pokud se tak stane, budou k libyjským vodám vyslány italské lodě.

Italský premiér Paolo Gentiloni novináře o žádosti vlády v Tripolisu, kterou podporuje OSN, informoval krátce po setkání s jejím premiérem Faízem Sarrádžem.

Ten Řím navštívil den poté, co se na schůzi se svým rivalem - východolibyjským generálem Chalífou Haftarem - a francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem v Paříži domluvil na příměří a možnosti vyhlásit v zemi příští rok volby. Libye má stále dvě vlády.

"Před pár dny mně poslal premiér Sarrádž dopis, v němž Itálii požádal, aby lodě italského námořnictva Libyi poskytly technickou podporu v boji proti pašerákům lidí," řekl Gentiloni.

Země Evropské unie v úterý až do konce roku 2018 prodloužily mandát námořní operace EUNAVFOR Sophia, zaměřené především proti pašování lidí ve Středozemním moři. Lodě a námořníci, kteří jsou součástí operace, pomáhají i s výcvikem libyjského námořnictva a pobřežní stráže a přispívají k uplatňování zbrojního embarga OSN. Prodloužení operace bylo možné až poté, co se proti němu přestal stavět Řím.

Témata:  Itálie uprchlíci Libye

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy