Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá média selhala, o uprchlících informovala jednostranně a neobjektivně, ukázala studie

Noviny, ilutrační foto
Noviny, ilutrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Významný německý institut studoval tisíce článků vydávaných denním tiskem v Německu během uprchlické krize. Závěr výzkumníků je jasný: novináři situaci naprosto nezvládli, ztratili svou objektivitu a vrazili klín do společnosti. Informuje o tom německá verze serveru The Local.

Když do Německa v roce 2015 a počátkem roku 2016 dorazily stovky tisíc uprchlíků, deníky převzaly spíše úlohu „veřejných pedagogů" než objektivních kritiků veřejného pořádku, tvrdí tým výzkumníků z Institutu Otty Brennera.

Vědci vedeni bývalým redaktorem deníku Die Zeit Michaelem Hallerem studovali tisíce článků publikovaných hlavními deníky od února 2015 do března 2016. Mezi sledovanými médii byly deníky Bild, Die Welt, Süddeutsche Zeitung a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Zpráva, která bude oficiálně zveřejněna v pondělí, kritizuje „tzv. tradiční média", která přijala uprchlickou politiku kancléřky Angely Merkelové a nekriticky převzala „hesla politické elity". Novináři používali slogan Willkommenskultur (vítající kultura), aby vyvinuli morální tlak na občany a přispěli k podpoře uprchlíků, tvrdí studie.

Lidé, kteří kritizovali vládní politiku, byli novináři označováni za podezřelé a potenciální rasisty. Současně to noviny viděly svou úlohu v tom vzdělávat takové lidi, aby se stali lepšími, tvrdí výzkumníci. „Většina novinářů selhala ve své práci jako někdo, kdo má objektivně vysvětlit svět čtenářům," řekl Haller pro Die Zeit. Zprávy novinářů často obsahovaly názory novináře, zatímco názory běžných občanů, odborníků a samotných žadatelů o azyl byly často ignorovány, dodal.

Ze závěrů zprávy vyplývá, že zpravodajství velkých novin „masivně přispělo" ke ztrátě důvěry v hlavní média a rozdělení německé společnosti.

V roce 2015 a 2016 do Německa přišel více než jeden milion azylantů, jejich počet prudce vzrostl poté, co vláda na konci srpna 2015 otevřela německé hranice. Na vrcholu krize do země každý den přicházely desítky tisíc lidí.

Příchod obrovského množství uprchlíků vedl k nárůstu popularity Alternativy pro Německo (DD), krajně pravicové strany, která razantně nesouhlasila s vládní uprchlickou politikou. Objevil se také termín „Lügenpresse" (lživý tisk), který se stal populárním spojením používaným na shromážděních pořádaných AfD a antiislamským hnutím Pegida.

Noviny a televizní stanice čelily obzvláště tvrdé kritice poté, co stovky žen v Kolíně a dalších městech ohlásily, že byly sexuálně napadeny na oslavách nového roku na konci roku 2015. Státním médiím trvalo několik dní, než tyto informace zveřejnily. Kritici tvrdili, že se báli hlásit zločiny, které zobrazovaly žadatele o azyl ve špatném světle.

Témata:  Německo uprchlíci média

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy