Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Saúdové nedaleko Mekky sestřelili balistickou raketu

Saúdská Arábie
Saúdská Arábie
Foto: Pixabay

Rijád - Saúdská Arábie dnes oznámila, že sestřelila balistickou raketu, kterou směrem k Mekce odpálili z Jemenu šíitští Húsíové.

Vedení Húsíů podporovaných Íránem naopak tvrdí, že střela Burkan-1 mířila na leteckou základnu v saúdskoarabském Táifu. Informovala o tom agentura Reuters.

Menšinoví Húsíové v Jemenu bojují proti vládě prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, kterou podporuje koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií a Západem. Od března 2015, tedy od intervence koalice arabských zemí, si boje v Jemenu vyžádaly více než 8000 lidských životů.

Saúdskoarabské síly sestřelily raketu poblíž města Táif, ležícího asi 69 kilometrů od Mekky. Žádné škody při operaci způsobeny nebyly. Koalice v čele se Saúdskou Arábií čin Húsíů označila za "zoufalý pokus překazit hadždž", každoroční muslimskou pouť do Mekky, která začne příští měsíc. Každý rok tuto cestu, která patří k pěti pilířům islámu a kterou má každý zdravý muslim vykonat aspoň jednou za život, podniknou na dva miliony věřících.

Přetrvávající pašování balistických střel do Jemenu arabská koalice přičítá nedostatku kontroly nad přístavním městem Hudajdá a zneužívání licencí k přepravě humanitární pomoci. Dobývání Hudájdy od Húsíů v posledních týdnech zpomalila diplomatická krize kolem Kataru.

Témata:  Saúdská Arábie Saúdská Arábie Mekka Jemen

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy