Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Léto přinese obří vlnu uprchlíků, varuje expert

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Budapešť - Evropa se bude během letních měsíců potýkat s další velkou vlnou migrantů z Afriky a Blízkého východu.V rozhovoru pro maďarskou televizi M1 to uvedl poradce premiéra pro vnitřní bezpečnost György Bakondi.

Bakondi tvrdí, že otázka ochrany bezpečnosti hranic a uprchlické krize zdaleka není ukončena. "Posuzování žádostí na řeckých ostrovech je relativně pomalé a dohoda Evropské unie s Tureckem je z několika hledisek nestabilní," uvedl. Podle něj za tím stojí i demise předsedy turecké vlády.

V tuto chvíli prý není známo, jaké kroky bude v záležitosti migrantů prosazovat nový turecký premiér. Je totiž možné, že předloží nové návrhy a rozjede tím opět debatu o přínosu Turecka pro Evropy v oblasti migrační krize.

Maďarská vláda ale stáje stojí za svým a tvrdí, že Evropa musí být schopna ohlídat své vnější hranice. "Evropská bezpečnost a hospodářská, společenská a sociální budoucnost kontinentu nemohou být závislé na jediné zemi, která navíc není členskou zemí Evropské unie," zdůraznil.

Podle něj lze v létě očekávat nárust migrantů mířících do Evropy. Ti, kteří už ví, že takzvaná balkánská trasa je prakticky neprůchodá, však budou hledat jiné cesty, kterými se dostat na Západ.

Témata:  uprchlíci Maďarsko Turecko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.