Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vlna zatýkání pokračuje: V Turecku kvůli loňskému pokusu o puč zadrželi přes 800 lidí

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - Turecké úřady zatkly v minulém týdnu více než 800 lidí. Podezřívají je z napojení na organizátory neúspěšného loňského pokusu o převrat.

V rukou policie skončilo rovněž přes 200 osob kvůli údajným kontaktům se zakázanou Stranou kurdských pracujících (PKK). Podle agentury Reuters to dnes oznámilo turecké ministerstvo vnitra.

Celkem 831 lidí bylo v minulých dnech zatčeno kvůli údajným vazbám na duchovního Fethullaha Gülena, kterého Ankara označuje za hlavního osnovatele nezdařeného puče. Klerik, jenž dlouhodobě žije ve Spojených státech a kritizuje tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, obvinění odmítá.

Turecko za rok od zmařeného puče uvalilo vazbu na zhruba 50.000 lidí. Více než 150.000 policistů, vojáků, soudců, učitelů a dalších lidí přišlo kvůli podobným obviněním o práci.

Ze zosnování puče turecké vedení obviňuje duchovního Fethullaha Gülena, který žije v USA a v Turecku má řadu příznivců. Duchovní ale tvrdí, že podíl na pokusu o převrat nemá.

Témata:  vojenský převrat v Turecku Turecko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy