Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Súdán vydal Turecku experta stojícího za převratem

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - Súdán vydal Turecku údajného finančního experta sítě, na kterou Ankara svaluje odpovědnost za loňský pokus o státní převrat.

Memduh Çikmaz, který údajně převedl několik milionů dolarů organizaci před svým loňským útěkem do Súdánu, byl dopaden za spolupráce tajných služeb obou zemí, uvedla turecká agentura Anadolu.

Çikmaz údajně pracoval pro síť tureckého duchovního Fethullaha Gülena, který je v současnosti v exilu ve Spojených státech. Do Súdánu Çikmaz údajně utekl v lednu 2016, tedy půl roku před pučem. Už ale tehdy vedl režim nynějšího tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana čistky. Ty rozjel poté, co justice s policií začaly vyšetřovat rozsáhlé skandály, do nichž byli zapleteni Erdoganovi blízcí.

Kvůli loňskému nezdařenému převratu už čeká v Turecku ve vazbě na soud více než 50.000 lidí podezřelých z nějakého napojení na pučisty nebo ze sympatií k nim. Kvůli podobným obviněním pak přišlo o práci přes 150.000 policistů, vojáků, soudců a učitelů.

Témata:  Jižní Súdán Turecko vojenský převrat v Turecku

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy