reklama

Slyšení často narušují blízcí obětí z 15. července 2016 či přítomní příznivci prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a obžalované musí mnohdy obstoupit ochranka. Konečně se však mají možnost hájit, napsal deník The New York Times (NYT).

„Když soud 1. srpna začínal, měl veškeré parametry vykonstruovaného procesu. Vězně v poutech vedli v zástupu k budově soudu za přihlížení davu, který žádal jejich smrt," napsal americký list. "Nevraživost je přítomna i nadále, obžalovaným je však alespoň dopřán prostor k obhajobě," dodává The New York Times.

Kritici pokusu o puč, kterých na soudní slyšení přijíždějí z různých částí Ankary celé autobusy, jsou podle The New York Times dobře organizovaní a hlasití. „Někdy jsem naštvaný a jindy rozmrzelý, protože my jsme viděli ty bomby a všichni to popírají," řekl Gökmen Erdem, jehož švagr loni v červenci zahynul.

Nedaleko Ankary ve městě Sincan třem soudcům v síni o velikosti tělocvičny čtou někdy i několikahodinová prohlášení a odpovídají na otázky. Pak přicházejí na řadu jejich právníci. Ti však podle jednoho z nich nemají standardní podmínky.

„Tento proces se bohužel stal politickým. Soudci a státní zástupci jsou pod velkým tlakem. Presumpce neviny tady neexistuje. Není to spravedlivý soud," řekl Özay Arikan. Další obhájci odmítli žádosti o rozhovor kvůli obavám z následků. Arikan listu NYT řekl, že právníci nemohou hovořit s klienty o samotě, jsou terčem slovních útoků a zastrašování a jejich klienti byli mučeni.

Při událostech loňského července zemřelo v Turecku 249 lidí, přes 2000 bylo zraněno. Stát v obžalobě, která má 4000 stran, viní souzené z velezrady, vražd či pokusů o vraždy. Na leteckou základnu Akinci nedaleko Ankary prý skupina unesla několik velitelů armády, včetně náčelníka generálního štábu Hulusiho Akara, a držela je jako rukojmí, obžalovaní mají údajně na svědomí také ostřelování vládních budov a parlamentu v Ankaře a v Istanbulu během pokusu o puč. Jeden z obžalovaných podle svého právníka čelí hrozbě 3000 trestů doživotního vězení.

Před soudci již stanuly dvě z jeho údajných hlavních postav. Plukovník Ahmet Özcetin, podle svědků „vlivný a lehkovážný" člověk, prý loni vybral cíle bombardování pro vzbouřené jednotky. Plukovník Muzaffer Düzenli zase podle obžaloby organizoval schůzky spiklenců. Oba účast na převratu popřeli, což vyvolalo bouřlivé reakce jejich odpůrců a příbuzných obětí na zaplněné tribuně pro veřejnost. „Ano, a Řím jsme vypálili taky," řekl sarkasticky Özcetin v odpověď na jednu z otázek soudu.