Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Míra nezaměstnanosti v eurozóně je nejnižší od roku 2009

Zaměstnavatelé, ilustrační fotografie
Zaměstnavatelé, ilustrační fotografie
Foto: Cliqjobs.com

Brusel - Míra nezaměstnanosti v eurozóně v červnu klesla na 9,1 procenta a dostala se nejníže od února 2009. Vyplývá to z dnešních údajů evropského statistického úřadu Eurostat.

V květnu byla nezaměstnanost na 9,2 procenta. V celé Evropské unii pak nezaměstnanost zůstala na 7,7 procenta. Nejnižší byla v České republice, kde činila 2,9 procenta.

Pokles je patrný hlavně v meziročním srovnání - loni v červnu totiž míra nezaměstnanosti v zemích platících eurem činila 10,1 procenta. Analytici přitom na letošní červen předpovídali stagnaci nezaměstnanosti na 9,2 procenta. Květnový údaj Eurostat zpřesnil o jeden procentní bod z původně odhadovaných 9,3 procenta.

Úřad zaznamenal pokles v zemích s nejvyšší mírou nezaměstnanosti, respektive v Itálii a ve Španělsku. Aktuální data za Řecko úřad zatím k dispozici nemá. V Itálii v červnu míra nezaměstnanosti klesla na 11,1 procenta z 11,3 procenta v květnu. Pokles ve Španělsku byl ze 17,3 na 17,1 procenta.

V Německu, které je v eurozóně největší ekonomikou, míra nezaměstnanosti klesla ze 3,9 na 3,8 procenta.

Témata:  ekonomika nezaměstnanost EU práce

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.