Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Clintonová v tom není sama. Emmanuelu Macronovi uniklo 20 tisíc e-mailů

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Paříž - Server WikiLeaks dnes vypustil více než 20 000 e-mailů, které se úzce dotýkají kampaně francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

Emmanuel Macron má problém. Téměř tři měsíce po úspěšné kampani a zvolení francouzským prezidentem musí řešit únik desítek tisíc e-mailů, které se kampaně týkají. O skandál se postaral server WikiLeaks.

Stránka vypustila asi 71 000 e-mailů a z toho 21.075 se podařilo ověřit jako pravých. Dokumenty vznikly mezi březnem 2003 a 24. dubnem 2017. Vypuštění pravděpodobně přišlo v návaznosti na události komentované v prohlášení z 5. května. V tom Macronovi zástupci uvedli, že jejich kampaň byla ohrožena velkým pokusem o hacknutí. 

Tehdy se hack obešel bez velkých problémů, nepodařilo se totiž odhalit žádné informace, které by Macrona potopily. I díky tomu poměrně hladce porazil Marine Le Pen a získal křeslo v Elysejském paláci.

Korespondence odhalená nyní je zřejmě následkem právě tohoto útoku. Tehdy se nepodařilo odhalit, kdo za ním stál. „Útok se vyznačoval svou jednoduchostí, mohl to být kdokoliv,“ uvedl šéf francouzské kyberbezpečnosti Guillaume Poupard. Spekulovalo se o hackerské skupině z Ruska známé jako APT28. Zda nově odhalené maily Macrona potopí se teprve ukáže, dat je mnoho a ještě je nikdo všechna nedokázal analyzovat.

Stránka WikiLeaks vznikla v roce 2006 a je to nezisková společnost, která má za cíl zveřejňovat utajované vládní a korporátní dokumenty. Své zdroje zachovává v anonymitě a sama se velmi důkladně skrývá. Její zakladatel a šéfredaktor je kontroverzní Julian Assange.

Témata:  Emmanuel Macron Wikileaks e-mail Francie

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.