Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Letecká společnost Lufthansa má za pololetí rekordní zisk, zlepšila výhled

Lufthansa, ilustrační fotografie
Lufthansa, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Berlín - Lufthansa vykázala v prvním pololetí rekordní výsledky. Očištěný provozní zisk německých aerolinek se téměř zdvojnásobil na 1,04 miliardy eur (27,2 miliardy Kč), zatímco příjmy se zvýšily o 13 procent na 17 miliard eur (444,3 miliardy Kč).

K růstu přispěly dražší letenky, oživení poptávky a nižší náklady. "Dosáhly jsme nejlepších výsledků za první pololetí v historii naší společnosti," uvedl v prohlášení finanční ředitel Ulrik Svensson. "Kromě vysoké poptávky a silného cenového prostředí je to dáno i tím, že jsme dosáhli dalšího strukturálního snížení nákladů."

Oživení zažila také nákladní divize, která vykázala zisk 78 milionů eur po ztrátě 45 milionů eur loni. Poptávka po nákladní letecké přepravě je letos vyšší díky nižší kapacitě přepravy a oživení globální ekonomiky. Společnost dodala, že zisk v nákladní divizi Lufthansa Cargo čeká i za celý rok. Doposud přitom počítala se ztrátou.

Aerolinky rovněž zlepšily výhled na celý letošní rok. Zisk má být nově vyšší než loni, kdy činil 1,75 miliardy eur. Analytici podle agentury Reuters nyní očekávají zisk 2,14 miliardy eur.

Témata:  Lufthansa Německo ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy