Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo ochromila stávka v letecké dopravě, dopady pociťuje i Praha

Lufthansa
Lufthansa
Foto: lufthansa.com

Berlín - Kvůli stávce zrušila německá letiště ve Frankfurtu nad Mohanem, Mnichově, Kolíně nad Rýnem a Brémách stovky letů. Protest zaměstnanců veřejného sektoru se dotkne i několika spojů s Prahou.

Výstražná stávka začala brzy ráno a trvat má do 18:00 SELČ. Zapojili se do ní třeba zaměstnanci odbavení nebo bezpečnostní kontroly.

Největší evropský letecký dopravce Lufthansa zrušil přes 800 plánovaných letů, mezi nimi 58 dálkových. Jen na mnichovském letišti, které je po Frankfurtu druhé největší v Německu, dnes odpadlo 240 letů aerolinek Lufthansa. U dalších se očekává výrazné zpoždění. Dopady stávky za zvýšení platů pro přibližně 2,3 milionu zaměstnanců veřejného sektoru o šest procent budou ve Frankfurtu patrné celý den. 

Letiště v Kolíně nad Rýnem mezi 08:00 a 11:00 SELČ zřejmě neodbaví žádný z plánovaných 47 letů, protože zde v tuto dobu stávkují hasiči, bez nichž řádný provoz letiště není možný.

Lufthansa, která ve středu počítá s normálním provozem, stávku označila za nepřijatelnou. Naopak šéf odborů Verdi Frank Bsirske ji považuje za důležitý signál zaměstnavatelům, s nimiž bude od neděle o výši platů znovu jednat.

V největší spolkové zemi Severním Porýní-Vestfálsku pociťují lidé stávku i mimo letiště. Například v Kolíně nejezdí příměstská železnice. V dalších městech zase zůstaly zavřené školky. 

Stávka má dopady i na spojení s Českem: pražské letiště má pro dnešek nahlášeno zrušení šesti zpátečních letů. Kvůli stávce byly odřeknuty tři spoje mezi Prahou a Frankfurtem, dva zpáteční lety do Mnichova a jeden do Kolína nad Rýnem.

Témata:  Lufthansa stávka Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.