Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dozorce z Osvětimi Gröning může nastoupit trest, i v 69 letech je způsobilý, rozhodly úřady

Koncentrační tábor Osvětim (německy Auschwitz, polsky Oświęcim)
Koncentrační tábor Osvětim (německy Auschwitz, polsky Oświęcim)
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Hannover - Dozorce z Osvětimi Oskar Gröning může nastoupit výkon trestu, je k tomu i ve svých 96 letech způsobilý. Domnívá se tak státní zastupitelství v Hannoveru, které odmítlo žádost obhajoby o odklad nástupu trestu.

"Žádost obhajoby o odklad trestu jsme odmítli," sdělila dnes mluvčí hannoverského státního zastupitelství Kathrin Söfkerová. Gröningův obhájce chce dál usilovat o to, aby jeho mandant, odsouzený předloni na čtyři roky do vězení, za mříže nemusel.

Gröninga v červenci 2015 pravomocně odsoudil zemský soud v Lüneburgu za napomáhání k vraždám nejméně 300.000 Židů, kteří zemřeli v Osvětimi v plynových komorách v období mezi květnem a červencem 1944. Bývalý dobrovolník jednotek Waffen-SS se přiznal k tomu, že odklízel a evidoval zavazadla deportovaných vězňů a počítal jejich peníze. Média ho proto označují za osvětimského účetního.

Gröning se tak neúčastnil přímo násilností, ale podle německé justice svou prací podporoval systematické vyvražďování, což podle dnešního výkladu práva v Německu stačí k trestní odpovědnosti.

V Německu se v současnosti konají zřejmě poslední soudní procesy, v nichž se ze svých činů zodpovídají členové personálu nacistických vyhlazovacích táborů. Loni začal proces s bývalým zdravotníkem z Osvětimi Hubertem Zafkem, také šestadevadesátiletým, který je obviněn z 3681 případů napomáhání k vraždě tím, že se podílel na vpouštění smrtícího plynu do plynových komor.

Témata:  Oskar Gröning Německo Osvětim

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 18:24

Rusko přijme opatření, pokud v Polsku budou jaderné zbraně, tvrdí Kreml

Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě rozmístění jaderných zbraní na polském území. Na brífinku v Moskvě to v pondělí prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy