Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dobrovolník SS Gröning se brání proti odsouzení u ústavního soudu

Koncentrační tábor Osvětim (německy Auschwitz, polsky Oświęcim)
Koncentrační tábor Osvětim (německy Auschwitz, polsky Oświęcim)
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Berlín - Bývalý dobrovolník jednotek Waffen-SS Oskar Gröning, který byl odsouzen za napomáhání k vraždám v nacistickém vyhlazovacím táboře Osvětimi, podal stížnost k ústavnímu soudu kvůli nařízenému trestu vězení.

V listopadu soud v Celle rozhodl, že 96letý Gröning může navzdory vysokému věku nastoupit do vězení k odpykání čtyřletého trestu.

Gröninga už v červenci 2015 pravomocně odsoudil zemský soud v Lüneburgu za napomáhání k vraždám nejméně 300.000 Židů, kteří zemřeli v Osvětimi v plynových komorách v období mezi květnem a červencem 1944. Bývalý dobrovolník jednotek Waffen-SS se přiznal k tomu, že odklízel a evidoval zavazadla deportovaných vězňů a počítal jejich peníze. Média ho proto označují za osvětimského účetního.

Nástupu odsouzeného do vězení se obhajoba pokoušela bránit odvoláními s poukazem na Gröningův zdravotní stav. V listopadu dal ale soud v Celle za pravdu státnímu zastupitelství v Hannoveru, které už v srpnu prohlásilo Gröninga za způsobilého k nástupu trestu.

"Z ústavního hlediska je třeba s ohledem na zdravotní stav pana Gröninga přezkoumat, zda je zaručeno jeho základní právo na život a tělesnou nedotknutelnost podle druhého článku základního zákona," řekl dnes DPA s odkazem na německou ústavu Gröningův právník Hans Holtermannn. "Podle názoru jednoho znalce není schopen výkonu trestu ve vězení," dodal obhájce.

Témata:  Oskar Gröning Osvětim

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy