Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci žijí ve špatných podmínkách, mají svrab a kožní infekce. Musíte jim zajistit vodu, sprchy a toalety, nařídil soud

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Paříž - Nejvyšší správní soud Francie v pondělí odmítl odvolání vlády proti příkazu poskytnout vodu a sanitární zařízení stovkám migrantů spícím u přístavu Calais v severní Francii. Informuje o tom server The Local.

Agentura AFP s odkazem na rozhodnutí soudu uvádí, že neschopnost státu zajisti základní potřeby migrantů „je vystavuje nelidskému a ponižujícímu zacházení a jde o vážný a jasně nezákonného zásah do základních lidských práv".

Soud konstatoval, že přistěhovalci, „kteří se ocitli ve stavu bídy a vyčerpání, nemají přístup k tekoucí vodě, sprchám nebo toaletám, a proto nemohou umýt ani sebe, ani vyprat své oblečení".

Situace zašla tak daleko, že se u některých objevila kožní onemocnění, jako je svrab, kožní infekce impetigo, které postihuje povrchové vrstvy kůže, nebo infikované rány, „stejně tak u některých vznikají vážné psychologické potíže“, uvedl soud.

Soud potvrdil rozsudek ze dne 26. června, který vynesl soud v Lille. Podle něj musí stát přistěhovalcům zajistit tekoucí vodu, toalety a sprchy. Soudu v Lille také požadoval, aby bylo těm migrantům, kteří se rozhodli požádat o azyl ve Francii, nabídnuto místo v přijímacím středisku.

V okolí Calais žije odhadů několik stovek běženců. Ministerstvo vnitra a město Calais se v červnu odvolaly proti rozsudku soudu v Lille, argumentovaly tím, že poskytování služeb povede ke vzniku nových „Džunglí". Proti nim se postavila skupina migrantů a nevládní organizace, které si stěžovaly, že stát porušuje základní práva migrantů.

Francouzská nová centristická vláda přijala vůči Calais tvrdý přístup, ministr vnitra Gerard Collomb řekl, že nechce, aby se město stalo „abscesem". Minulý týden prezident Emmanuel Macron poněkud změnil svůj tón a řekl, že chce do konce roku najít útočiště pro všechny, kteří žijí na ulici.

Během deseti dnů také budou na severu Francie otevřena dvě střediska pro uprchlíky. „Nechceme opakovat špatné zkušenosti z minulosti, a tak otevřeme dvě centra zajišťující ubytování a vyhodnocení situace těchto lidí," uvedl ministr vnitra Gérard Collomb. Střediska se mají nalézat ve vnitrozemí, asi 90 kilometrů od Calais, a dohromady nabídnou 300 míst. Podle Collomba na místě žije asi 350 až 400 migrantů.

Témata:  uprchlíci Francie EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy