Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řím schválil pomoc vojenského námořnictva pro Libyi

Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Foto: Amnesty International

Řím - Italský parlament dnes vyslání armádních plavidel do libyjských vod. Italští vojáci mají podpořit libyjskou pobřežní stráž v boji proti převaděčům migrantů.

Většina z více než 93.000 migrantů, kteří zatím letos připluli k italským břehům, započala svou plavbu přes Středozemní moře v Libyi.

Vyslání zásobovací lodi a hlídkového plavidla schválili minulý týden zástupci vlády po žádosti Tripolisu. Italská ministryně obrany Roberta Pinottiová v úterý ujistila, že nejde o žádný zásah do svrchovanosti Libye. Italští vojáci podle ní budou moci použít sílu pouze v případě, že budou sami napadeni.

Pinottiová a ministr zahraničí Angelino Alfano dříve uvedli, že italská mise se rodí "v atmosféře naprosté důvěry" a že "všechny aktivity se budou odvíjet od požadavků místních úřadů".

Témata:  Armáda Itálie Itálie Libye uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy