Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Sýrii začíná příměří ve třetí bezpečnostní zóně, oznámila Moskva

Ruské bojové letectvo v Sýrii
Ruské bojové letectvo v Sýrii
Foto: mil.ru

Damašek/Moskva - V Sýrii dnes vstupuje v platnost dohoda o příměří ve třetí bezpečnostní zóně, a to v oblasti severně od města Homs. Klid zbraní dojednali v červenci v Káhiře představitelé ruské armády a zástupci syrských rebelů.

Klid zbraní v uvedené zóně začne platit v poledne místního času (11:00 SELČ). "V souladu s dohodami dnes 3. srpna ve 12 hodin místního času oddíly umírněné opozice a jednotky vládních vojsk zcela zastavují palbu ze všech druhů zbraní," oznámil mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Na vytvoření celkem čtyř bezpečnostních zón v Sýrii se v květnu domluvily Rusko a Írán, které podporují Asada, a Turecko, které stojí na straně protivládních povstalců.

Generál Sergej Rudskoj z generálního štábu ruské armády minulý týden v pondělí v Moskvě oznámil, že ruská vojenská policie byla rozmístěna podél dvou bezpečnostních zón na jihozápadě Sýrie a v oblasti Ghúta u syrské metropole Damašku. Policisté dohlížejí na respektování domluveného příměří.

Konašenkov dnes rovněž zdůraznil, že obdobně jako ve dvou již vytvořených bezpečnostních zónách se rovněž v zóně Homs zastavení bojových akcí netýká teroristických uskupení Islámského státu (IS) a Fronty dobytí Sýrie (bývalá An-Nusra). Umírněná opozice se podle něj dohodou zavázala, že z území, které v provincii Homs kontroluje, vypudí všechny síly spojené s oběma uvedenými uskupeními.

Témata:  Sýrie ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy