Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nemůžeme pomoci všem uprchlíkům. Rebel Zelených sepsul Merkelovou

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Rebel německých Zelených Boris Palmer (45) dnes v Berlíně představil knihu o migraci nazvané: Nemůžeme pomoci všem. Kancléřka Angela Merkelová (CDU), ani další politici by o migraci podle něj neměli moralizovat, ale měli by se pragmaticky soustředit na řešení konkrétních problémů.

"Na morální politice není vůbec nic špatného, špatné je moralizovaní v politice," míní primátor jihoněmeckého univerzitního města Tübingen. "Je v tom velký rozdíl. Jedna věc je, jak jednám sám; to by měla být věc morálky. Druhá věc je, jak mluvím s ostatními," říká s tím, že i kancléřka Merkelová v minulosti svými vyjádřeními napomohla ke zjednodušenému černobílému dělení na ty dobré a na ty špatné.

Není přitom podle něj možné, aby někteří politici nebo média každého, kdo kritizuje aspekty migrační politiky, označili za rasistu nebo neonacistu. Sám Palmer se kvůli svým postojům, které jsou často stavěny do kontrastu s otevřenou uprchlickou politikou Zelených, stal mnohokrát terčem kritiky.

"Jako problém vnímám to, že někdy deportujeme lidi, kteří se snaží integrovat, ale pocházejí z nesprávných zemí, a jiné, kteří třeba spáchali zločiny, tu necháváme, protože jsou ze správných zemí," uvedl Palmer.

Řešením by podle něj bylo zvýšit motivaci uprchlíků, aby se skutečně integrovali, třeba tím, že ti, co budou mít dobré školní nebo pracovní výsledky, budou mít větší šanci v zemi zůstat.

Určitý systém pobídek by podle něj mohl alespoň z části vyřešit i problém s tím, že většina uprchlíků do Německa přichází bez pasu nebo jiných osobních dokumentů. "Všichni, i uprchlíci, reagují přirozeně na stimuly. Proto je jasné, že když mají větší šanci zůstat v zemi bez pasu, tak ho odhodí. Takoví jsme prostě jako lidé," je přesvědčen Palmer. Chování migrantů by se podle něj ale dalo změnit, kdyby díky držení pasu dostali třeba lepší ubytování nebo se o něco zvýšila jejich šance na získání azylu.

Témata:  uprchlíci Německo Angela Merkelová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy