reklama

Deník zveřejnil kopie datovaných fotografií celkem 67 osob, které byly zadrženy čečenskými bezpečnostními silami v období od prosince 2016 do ledna 2017 v rámci rozsáhlé protiteroristické razie.

Tyto datované fotografie, které byly pořízeny na různých čečenských policejních stanicích, ukazují také 14 osob, o kterých noviny dříve uvedly, že byly zastřeleny čečenskými bezpečnostními silami v noci 25. ledna 2017.

Novaya Gazeta rovněž získala odvolání, které napsali čečenskému ombudsmanovi pro lidská práva Nurdi Nukhazhijevovi příbuzní obětí. V dopisech se příbuzní zmiňují o datech zadržení obětí, které odpovídají fotografiím pořízeným na policejních stanicích, uvádí server The Moscow Times.

Protiteroristické razie trvaly nejméně šest týdnů a podle odhadů při nich bylo zadrženo až 200 lidí. Počet popravených zadržených osob je nejasný, ale pohybuje se v rozmezí 27 až 56 osob, uvedla již dříve Novaya Gazeta.

Zadržení lidé byli zřejmě přivezeni do tajných věznic, kde byli několik týdnů drženi a pak popraveni a pohřbeni v neoznačených hrobech.

Čečenské úřady odmítly informace o mizení lidí a tvrdí, že velké množství zmíněných občanů uprchlo do Sýrie. Podle deníku čelí příbuzní obětí vyhrožování, aby podepsali dokumenty, které toto tvrzení potvrzují. Také byli nuceni odevzdat pasy, které patří jejich pohřešovaným příbuzným.

Deník Novaya Gazeta už v dubnu zaslal všechna své zjištění ruským činitelům v oblasti vymáhání práva. Uvedl však, že dosud neobdržel žádnou oficiální odpověď.