Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Navracení migrantů do země původu musí být rychlejší a účinnější, žádá eurokomisař

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Brusel/Řím - Eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos je přesvědčen, že navracení zadržených migrantů do domovských zemí musí být rychlejší a efektivnější. Informoval o tom list server La Repubblica.

Avramopulos přitom dal najevo, že repatriované osoby by měly na odjezd z Itálie čekat ve vazbě. Komisař zároveň vyzval záchranářské organizace působící ve Středozemním moři, které tak dosud neučinily, aby podepsaly kodex, který jim předložila italská vláda.

„K potížím přispívá to, že jakmile osobám v Itálii řeknete, že se musí vrátit, tak pokud nejsou ve vazbě, nemají již žádný důvod ke spolupráci s úřady," uvedl komisař o migrantech, o kterých Italové rozhodnou, že mají zemi opustit. „Vracení do vlasti musí být rychlejší a jednotlivé procesy efektivnější," žádá.

Seznam 13 pravidel chování nevládních organizací pomáhajících imigrantům ve Středozemním moři zatím přijaly čtyři z osmi skupin. Dosud italský kodex nepodepsali Lékaři bez hranic, SOS Méditerranée, Sea-Watch a Jugend Rettet. Lékaři bez hranic svůj postoj zdůvodňují potřebou respektovat humanitární zásadu nezávislosti a neutrality. Kodex ukládá mimo jiné zákaz vplutí záchranářských lodí do libyjských vod či povinnost posádek těchto lodí přijímat na palubu členy speciálních bezpečnostních složek bojujících proti obchodu s lidmi.

Podle Avramopoluse je třeba pracovat společně, aby byl nabourán model činnosti pašeráků a aby se zabránilo úmrtí migrantů. „Proto znovu žádám všechny organizace, aby se připojily k této iniciativě," řekl dnes Avramopulos.

Témata:  uprchlíci Itálie EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.