Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Donald Tusk znovu vypovídal na polské prokuratuře kvůli nehodě u Smolenska

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: European Union

Varšava - Předseda Evropské rady a někdejší polský premiér Donald Tusk dnes vypovídal na prokuratuře ve Varšavě ohledně letecké katastrofy u Smolenska. Při ní v dubnu 2010 zahynul tehdejší prezident Lech Kaczyński a 95 dalších lidí. 

Prokuraturu, kam byl Tusk předvolán jako svědek, opustil po více než osmi hodinách. „Má se čeho bát," prohlásil na jeho adresu bratr mrtvého prezidenta, předseda vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński. „Nemám se čeho bát, Kaczyński mě nezastraší," odvětil Tusk.

Na Tuska po jeho výpovědi před prokuraturou čekal podle televize TVN 24 dav, který skandoval „Donald Tusk!" a přál politikovi „Sto let!". Tusk poděkoval za podporu a ujistil, že má čisté svědomí. Prokurátorům podle svých slov nic nevyčítá, ale nepochybuje, že justice má nynějším polským vládcům posloužit „jako nástroj proti soupeřům, opozici či lidem, které nemají rádi - a obávám se, že do této skupiny patřím".

Expremiér byl vyslýchán již podruhé, tentokrát se měl výslech týkat pochybení při pitvách obětí smolenské katastrofy; dodatečně se totiž přišlo na záměnu těl v rakvích.

„Rodinám zakázali otvírat rakve a k tomu musely být nějaké důvody. A důvodem bylo, že se báli skandálu, protože by zatížil polsko-ruské vztahy. Udržování dobrých vztahů za každou cenu - navzdory tak strašlivé události - mělo posloužit tomu, aby se Donald Tusk stal někým velmi důležitým v EU," tvrdil Kaczyński v katolické televizi Trwam. Dodal, že případný konflikt s Ruskem by Tuskovi zmařil šance na získání nejdůležitějšího křesla v unii, ze kterého ovšem „Polsko naprosto nic nemá".

Šéf PiS zároveň prohlásil, že varoval německou kancléřku Angelu Merkelovou, že „s Donaldem Tuskem to může dopadnout různě", ale „nevzala to na vědomí".

Tusk podstoupil osmihodinový výslech na prokuratuře již 19. dubna. Ani tehdy nevypovídal jako podezřelý, pouze jako svědek. Nicméně mnozí jeho předvolání k výslechu považovali za součást očividné snahy polské vlády a šéfa PiS Kaczyńského zdiskreditovat Tuska jako politického soupeře spojováním s různými skandály.

Témata:  Donald Tusk Polsko Jaroslaw Kaczyński

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy