Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Už žádné čekání! Syrští uprchlíci protestují, Německo jim prý nechce dovolit sloučení rodin

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Atény - Několik desítek převážně syrských uprchlíků ve středu v Řecku demonstrovalo. Běženci si stěžují na to, že Německo blokuje možnost sjednocení rodin. Informuje o tom agentura AFP.

Desítky syrských uprchlíků, většinou žen a dětí, protestovaly ve středu na německém velvyslanectví v Aténách. Tvrdí, že Berlín odmítá dovolit sjednocení rodin uprchlíků.

Do protestu se zapojilo přibližně 150 lidí, včetně Iráčanů, Afghánců a etnických Kurdů z různých táborů v pevninském Řecku. Na znamení protestu drželi cedule s anglickými nápisy: „Právo na sloučení není zločin" a „Už žádné čekání".

„Německo chce zablokovat nebo oddálit shledání a nechat naše rodiny rozdělené," řekl agentuře AFP Shaker Khalil, jeden z protestních organizátorů. „V současné době je měsíčně přijímáno pouze 70 případů, je ale potřeba přijímat trojnásobek tohoto počtu," dodal.

Řecká policie odmítla povolit čtyřem zástupcům protestujících, aby doručili zaměstnancům velvyslanectví seznam požadavků, které se podle jejich slov týkají týkaly případů nemocných uprchlíků nebo nezletilých.

Oficiální korespondence, která v květnu unikla do řeckých médií, ukázala tichou dohodu mezi řeckými a německými úředníky v oblasti migrace. Obě země se shodly, že je třeba omezit počet schválených žádostí o znovusjednocení rodin.

„Transfery kvůli sjednocení rodin do Německa se zpomalí, jak bylo dohodnuto," napsal řecký ministr pro migraci Yiannis Mouzalas německému ministru vnitra Thomase de Maiziere v dopise z 4. května. Korespondenci získal levicový deník Efimerida ton Syntakton. Mouzalas uvedl, že zpomalení bylo způsobeno „technickými obtížemi".

Žadatelé o azyl - v případě Řecka převážně syrští uprchlíci - mají nárok se připojit k rodinným příslušníkům jinde v Evropské unii do šesti měsíců ode dne schválení jejich žádosti. Ve svém dopise Mouzalas uvedl, že Berlín a Atény se musí dohodnout na „společném postupu", aby Atény nebyly viněny za zpoždění.

Řecko v tuto chvíli hostí asi 60 000 převážně syrských a afghánských uprchlíků a migrantů v táborech po celé zemi. Mnozí z nich se zoufale snaží pokračovat ve své cestě, minulý rok však několik států EU uzavřelo své hranice a lidé tak v Řecku uvízli. Velká část běženců se teď obává, že bude deportována do Turecka.

Témata:  uprchlíci Řecko Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.