Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co by se stalo, kdyby Američané zaútočili na KLDR?

Kim Čing-un usoudil, že
Kim Čing-un usoudil, že "za stávající situace nastal čas zúčtovat s americkými imperialisty".
Foto: KCNA

Pokud severokorejská krize vyústí v ozbrojený konflikt, bezprostředně ohrožen bude jihokorejský Soul, varuje konzultant a strategický analytik Andrew Leung. V rozhovoru pro server RT tvrdí, že Pchjongjang svým chováním cílí především na Spojené státy, jelikož si myslí, že jejich tajnou agendou je změna režimu v KLDR.

Věci se můžou vymknout z rukou

Americká vyslankyně při OSN Nikki Haleyová varovala Severní Koreu, že "čas na vyjednávání vypršel". Její slova přišla v reakci na páteční test severokorejské mezikontinentální balistické střely.

Prezident USA Donald Trump pak obvinil Čínu, že není ochotná brát otázku KLDR vážně, a ohlásil, že nenechá situaci pokračovat v současném duchu. Následoval nedělní přelet dvou amerických strategických bombardérů nad Korejským poloostrovem v doprovodu jihokorejských stíhaček, který je interpretován jako ukázka americké síly.

Mnozí považují slova Haleyové za pohrůžku, že v severokorejské otázce mohou USA obejít OSN. Takový postup by podle Leunga byl velmi nebezpečným dobrodružstvím s neznámými důsledky. "V neposlední řadě, Severní Korea má ohromnou baterii těžkého dělostřelectva namířenou na Soul, hlavní město Jižní Koreje," připomíná analytik. Dodává, že v případě střetu by se terčem nestal pouze Soul, ale KLDR by mohla rovněž odpálit rakety na Japonsko či ostrov Okinawa.

"Ponechme stranou nedávno vyvinuté druhy střel, které mají dosáhnout Los Angeles. Myslím, že je to velmi, velmi problematický tah a nedomnívám se, že se k němu Spojené státy uchýlí," hodnotní konzultant možnou jednostrannou akci proti severokorejskému režimu.

Problém nemůžou vyřešit žádné hrozby ani demonstrace vojenské síly, míní Leung. Zdůrazňuje, že řešení severokorejské otázky nelze ponechat ani na Číně, jelikož KLDR očividně cílí na Spojené státy, které vidí jako hrozbu, protože je podezírá, že jejich tajnou agendou je svržení režimu Kim Čong-una a právě z tohoto důvodu dychtí po zisku nosičů pro své jaderné zbraně.

"Myslím, že Čína bude pravděpodobně zdůrazňovat zdrženlivost," odpovídá konzultant na dotaz, jaká může být reakce Pekingu na americké obviňování, že při svém působení na Pchjongjang nevyvíjí dostatečné úsilí. Jiný přístup ostatně podle analytika může mít za následek, že se věci vymknou z rukou všech aktérů.

Vojenský nátlak není řešením

Čína bude zřejmě znovu tlačit jednotlivé aktéry do situace, kdy severokorejský režim, například sám Kim Čong-un, bude moci přímo jednat s Donaldem Trumpem, soudí Leung. Poukazuje, že současné problémy jsou primárně způsobeny špatným vztahem těchto dvou zemí, byť samotné rozhovory nejsou řešením.

KLDR chce jisté garance stability svého současného režimu a deeskalaci svého jaderného programu může vyměnit například za bilaterální či multilaterální mírovou smlouvu či odvolání některých sankcí, vysvětluje odborník. "Myslím, že to je jediná schůdná cesta vpřed," dodává.

V případě, že by skutečně došlo k vojenskému řešení, představuje Severní Korea skutečnou hrozbu pro masivní a moderními technologiemi disponující ozbrojené síly Spojených států? "To zda je, či není bezprostředně schopná vyslat mezikontinentální střelu s jadernou náloží, není nejdůležitější věc," odpovídá Leung. Poukazuje, že KLDR je především po zuby vyzbrojená konvenčními palebnými prostředky.

Tyto prostředky se nacházejí velmi blízko Soulu, v řádu několika stovek kilometrů, připomíná analytik. Proto by podle jeho názoru byla prvním důsledkem destabilizace celého Korejského poloostrova. "Pouze využití vojenského nátlaku tak zřejmě problém nevyřeší," uzavírá Leung.  

Témata:  Severní Korea USA Čína

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy