Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Únosem vietnamského exposlance v Berlíně se zabývají i čeští vyšetřovatelé

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Berlín - Případem bývalého vietnamského obchodníka a poslance Trinh Xuan Thanha, který byl unesen v Berlíně, se zabývá také česká policie.

Z taktických důvodů k případu nebude sdělovat další informace, řekla dnes ČTK mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová.

Podle Thanhova německého právníka Victora Pfaffa svědci popsali, jak ozbrojení muži 23. července natlačili muže a ženu do automobilu s českou poznávací značkou před hotelem Sheraton v berlínské čtvrti Tiergarten. Thanh v tomto západoberlínském hotelu pobýval. O totožnosti zmíněné ženy a jejím dalším osudu není nic známo.

Automobil rychle odjel a od té doby Thanha nikdo neviděl, dokud se neobjevil v pondělí ve Vietnamu. Ukázala ho vietnamská televize, která uvedla, že se sám vydal úřadům, které po něm deset měsíců pátraly.

O dva dny později o případu informovalo německé ministerstvo zahraničí, které z únosu obvinilo vietnamskou tajnou službu. Kauza vyvolala diplomatickou roztržku mezi Berlínem a Hanojí.

Ve Vietnamu se Thanh stal terčem pozornosti v polovině roku 2016, když se ukázalo, že má luxusní automobil značky Lexus s vládní poznávací značkou. To vzbudilo nevoli v zemi, kde se očekává, že představitelé státu žijí skromně.

Témata:  Vietnam Německo diplomacie Policie ČR

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy