reklama

Migrační krize

Britská média si během letošního roku České republiky a osoby Miloše Zemana všímala zejména v souvislosti s migrační k krizí a výroky, které se jí týkaly.

V půlce února zaujal zejména Zemanův výrok o tom, že integrace muslimů do Evropy není možná. Britský deník The Guardian ve svém článku reflektujícím tuto událost uvedl, že je český prezident „známý svou zapálenou protiimigrační politikou."

Britský internetový deník The independent Zemana uvedl téměř stejnými slovy, zároveň ale poukázal i na jeho další slova o tom, že integrace imigrantů sice možná je, ale jen v případě lidí, kteří jsou nám kulturně bližší.

Další výrok prezidenta Zemana, který ve Velké Británii zaujal, přišel na konci ledna, kdy Zeman vyzval k posílení hranic Evropy dalšími vojáky. Uprchlická krize je ale hlavním tématem spíše v Evropě, které se přímo dotýká, a za jejími hranicemi jí věnovaná pozornost rychle upadá.

Čínský prezident

Ve Spojených státech amerických se proto daleko větší pozornost v souvislosti s Českou republikou a prezidentem Milošem Zemanem věnovala návštěvě čínského prezidenta z konce března. O této události samozřejmě informovala i čínská média.

Americký oficiální server Voice of America o této události informoval a zdůraznil, že zde čínský prezident Si Ťin-pching podepsal dohodu o strategickém partnerství. Server napsal, že jde o „známku zlepšujících se vztahů se zemí, která kdysi byla kritikem porušování lidských práv v Číně".

Server také podotknul, že se Česká republika stala jedinou zastávkou čínského prezidenta v Evropě před jeho odletem do USA. To je podle serveru „důsledkem více obchodního českého přístupu k Číně, než byl ten, který převažoval během vlády zesnulého prezidenta Václava Havla, prominentního obhájce lidských práv."

Připomněl také, že „Zeman byl jediným lídrem z Evropské unie, který se minulý rok zúčastnil čínských oslav konce druhé světové války, kde uvedl, že doufá, že se Česká republika stane čínskou ‚vstupní branou' do Evropské unie." Server také zaznamenal některé protesty, které se proti návštěvě čínského prezidenta odehrály.

Czechia

Jak ve Spojených státech, tak ve Velké Británii ale média zaznamenala český plán na oficiální zavedení jednoslovného anglického jména Czechia, který mimo jiné podpořil i prezident Zeman.

Jak připomněl britský deník The Telegraph, Zeman se do propagování jména Czechia aktivně zapojuje a používá jej ve svých projevech na zahraničních cestách.

Britský týdeník The Economist nový krátký název na svých webových stránkách pochválil a uvedl, že „určitě jde o zlepšení", ale zároveň podotkl, že sami Češi si jsou ohledně změny daleko méně jistí.