Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nigerijský prezident omluvu nechce, po Cameronovi ale žádá ukradené peníze

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Londýn - Britský premiér David Cameron označil Nigérii za jednu z nejvíce zkorumpovaných zemí světa. Prezident africké země Muhammadu Buhari omluvu nepožaduje a vrací úder. Má zájem o navrácení ukradeného majetku uloženého v britských bankách.

Buhari se ve čtvrtek v Londýně zúčastní summitu proti korupci. "K čemu by mi byla nějaká omluva? Potřebuju něco hmatatelného," řekl Buhari s tím, že chce získat zpět ukradené peníze. V této souvislosti podle portálu dailymail.co.uk zmínil případ někdejšího guvernéra jihonigerijského státu Bayelsa, který byl v Londýně v roce 2005 zadržen kvůli podezření z praní špinavých peněz. "Británie je připravena nám jeho bankovní účet a majetek vydat. To je to, o co žádám," dodal.

Buhari nicméně uvedl, že je Cameronovou poznámkou o úžasně zkorumpované Nigérii a Afghánistánu hluboce otřesen a v rozpacích. Na dotaz, zda jeho vlast je skutečně zkorumpovaná, ale odpověděl, že ano.

Podle loňského korupčního žebříčku organizace Transparency International je Nigérie na 136. místě ze 167 hodnocených zemí. Pro srovnání, Česká republika je na 37. pozici a Slovensko na padesáté.

Před týdnem nigerijský viceprezident Yemi Osinbajo řekl, že skrze zbrojní obchody za předchozího kabinetu bylo ze státního rozpočtu rozkradeno odhadem 15 miliard dolarů. V březnu pak audit ve státní ropné společnosti odhalil, že firma neodvedla do státní kasy 16 miliard dolarů, peníze byly pravděpodobně rozkradeny.

Témata:  Muhammadu Buhari David Cameron korupce

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy