Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němci odstartovali předvolební kampaň, na povrch vypluly staré aféry

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín - Kampaň před zářijovými parlamentními volbami v Německu pomalu začíná. Na ulicích se objevují první plakáty s předvolebními sliby, politici se vrací z dovolené a z kauz, o nichž se ví už dlouho, jsou najednou dalekosáhlé aféry.

Předvolební atmosféra bude spolkovou republiku provázet ještě zhruba sedm týdnů, než v neděli 24. září voliči rozhodnou o novém složení Spolkového sněmu.

Plakáty s hesly a sliby jednotlivých politických stran se začaly v Berlíně ve zvýšené míře objevovat o víkendu. Lidé je mohou vidět na sloupech veřejného osvětlení nejen v centru, ale i v okrajových částech města. V celém Německu takových plakátů před volbami budou statisíce.

Velkých billboardů je zatím v ulicích jen málo. A i většina z těch, které v milionovém velkoměstě stojí, jsou jen dočasné a budou hned po volbách odstraněny. Pojetím jsou si plakáty a billboardy různých stran nezřídka podobné, často je na nich fotka příslušného kandidáta nebo naopak anonymní německé rodiny či důchodců doprovázená krátkým sloganem.

Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové, která je spolu se sesterskou Křesťanskosociální unií (CSU) favoritem voleb, slibuje větší podporu rodinám a bezpečnostním složkám, sociální demokracie (SPD), která je v průzkumech veřejného mínění s odstupem druhá, zase bezplatné školství nebo rostoucí důchody.

V letošní kampani chtějí tyto dvě největší strany více využívat také internetu a sociálních sítí, o poznání aktivnější však zatím v této oblasti je Alternativa pro Německo (AfD), která má velké šance dostat se poprvé do Spolkového sněmu. Z desítek tweetů, které strana a její buňky v jednotlivých spolkových zemích denně zveřejní, je patrný odpor k migraci, podpora tradiční rodině i snaha po užších vztazích s Ruskem.

Svobodní demokraté (FDP) a Zelení, kteří se stejně jako AfD a Levice v průzkumech pohybují mezi sedmi a devíti procenty, v berlínské kampani akcentují i místní témata. Levice na plakátech zase zdůrazňuje svá tradiční témata jako je razantní zvýšení minimální mzdy nebo větší sociální podpora obyvatel.

V pátek končí dovolená kancléřce Merkelové, která se od příštího týdne naplno pustí do předvolební kampaně, při níž stejně jako její hlavní soupeř a předseda sociální demokracie Martin Schulz projede celé Německo. Oba kandidáty na post kancléře čeká také začátkem září přímý televizní souboj.

Napilno budou mít také vedoucí představitelé ostatních stran, kteří musí počítat i s tím, že budou pod mnohem větším drobnohledem než obvykle. Může se tak snadno stát, že se jejich političtí soupeři i média budou několik dní věnovat výrokům, které by jindy možná přešli bez povšimnutí.

Témata:  volby v Německu Německo Angela Merkelová

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy