Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR a USA chybí účinný komunikační kanál, krize jen tak neskončí

Severokorejské rakety BM25 Musudan
Severokorejské rakety BM25 Musudan
Foto: Daily Telegraph

Washington - USA a Rusko si během studené války vytvořily mechanismy, které zamezovaly tomu, aby se případná krize vymkla z rukou. Současná krize mezi Washingtonem a Pchjongjangem je ale jiná, žádné takové záchranné sítě mezi nimi neexistují. Uvedla to dnes agentura Reuters.

Odborníci se obávají, že nepochopení protivníka by mohlo lavinovitě spustit konflikt, který si ani jedna strana nepřeje.Napětí mezi KLDR a USA v posledních dnech vzrostlo. Pchjongjang Američany poté, co na něj OSN zpřísnila sankce, varoval před „přísnou lekcí". Na ostrou rétoriku amerického prezidenta pak Severokorejci odpověděli konstatováním, že "pečlivě zkoumá" možnost raketového útoku na Guam, tichomořský ostrov patřící USA.

Počet kanálů, jejichž prostřednictvím mohou tyto dvě strany jednat a snažit se napětí snížit, je podle expertů omezený. Podle politologa Jona Wolfsthala, exporadce Baracka Obamy pro nešíření atomových zbraní, se Washington s Pchjongjangem sice dokáže spojit, ale neustavil se žádný komunikační kanál, který „by se osvědčil a ustál by tlak během krize".

Diplomatické vztahy USA KLDR ukončily, v jejich hlavních městech tedy není velvyslanectví protější strany. Kontakt udržují prostřednictvím svých misí při OSN, svých velvyslanectví v Pekingu a schůzek představitelů armády v příhraniční vesnici Pchanmundžom v demilitarizované zóně mezi Severní a Jižní Koreou.

Zprávy Pchjongjangu Američané posílají také prostřednictvím Číny, anebo Švédska. Skandinávská země v Pchjongjangu zastupuje americké zájmy. Horká linka existovala mezi Severní a Jižní Koreou, ale severokorejský vůdce Kim Čong-un tuto komunikační linku v roce 2013 zarazil a odmítá ji obnovit.

Joseph Cirincione, předseda nadace Ploughshares Fund, která podporuje kontrolu šíření a užívání zbraní varuje, že tuto krizi nejde řešit pomocí twitteru a veřejných prohlášení.

Během studené války trvalo zřízení horkých linek a protokolu mezi Washingtonem a Moskvou mnoho let. „Nejprve se muselo vyřešit, jak vytvořit přímý kontakt - mezi prezidenty, mezi armádami - posléze bylo nutné zajistit, aby byl spolehlivý a bezpečný v případě konfliktu," řekl agentuře Reuters Wolfsthal. „Jak ale ověřit identitu toho na druhé straně? Rozřešit tenhle problém znamenalo desetiletí tvrdé práce," dodal Wolfsthal.

Témata:  Severní Korea USA Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy