reklama

Podle vatikánského tiskového oddělení papež požádal, aby Belgičané eutanazii neprováděli. Katolická víra je proti tomuto způsobu odchodu ze života.

Organizace Brothers of Charity v květnu oznámila, že lékaři v jejích 15 psychiatrických nemocnicích v Belgii mohou provádět u pacientů eutanazii. Úspěšný žadatel musí prokázat, že je vystaven "nesnesitelnému utrpení", a případ musejí posoudit nejméně tři lékaři, mezi nimiž musí být i psychiatr.

Eutanazie je tak možná pouze u lidí, pro "něž neexistuje smysluplná léčba". "Respektujeme svobodné rozhodnutí lékařů pro provedení eutanazie," uvedla organizace ve svém prohlášení.

Mluvčí belgické charity Mattias De Vriendt sdělil, že obdržel dva dopisy se žádostí Vatikánu. "Budeme na posouzení potřebovat několik týdnů," řekl. Několik pacientů psychiatrických nemocnic o eutanazii podle něj požádalo, ale De Vriendt nesdělil, zda jim bylo vyhověno.

V Belgii volí eutanazii podle agentury AP ročně 4000 lidí a tři procenta z nich jsou lidé s psychickými problémy. Počet lidí, kteří se pro tento krok rozhodují, se zvyšuje. Většina z nich trpí rakovinou nebo degenerativním onemocněním.