Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vietnamské velvyslanectví v Berlíně prý drželo svého uneseného občana, tvrdí žalobci

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Vietnamec byl unesen v Berlíně, následně měl být podle německých žalobců držen na vietnamském velvyslanectví a poté převezen do vlasti. Bývalého obchodníka a poslance Trinh Xuan Thanha unesli za bílého dne autem, které mělo údajně českou státní poznávací značku.

Hanoj tvrdí, že muž stíhaný ve své vlasti se vydal vietnamským úřadům sám. Zmizení, o němž německá diplomacie informovala minulou středu, vyvolalo roztržku mezi oběma zeměmi.Vyšetřování případu převzala spolková prokuratura. Soustředí se na podezření ze zásahů cizí tajné služby a nezákonného omezování osobní svobody.

Německo zvažuje proti Vietnamu další kroky, protože Hanoj nevyhověla přání Berlína, aby se Thanh vrátil do Německa, kde usiloval o azyl. Vietnam požadoval jeho vydání kvůli obvinění z hospodářské trestné činnosti. Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel dříve řekl, že do únosu byl zapleten později vyhoštěný vietnamský zpravodajec působící na vietnamském velvyslanectví v Berlíně.

Thanhův německý právník Victor Pfaff uvedl, že svědkové popsali, jak ozbrojení muži 23. července násilím natlačili muže a ženu do automobilu s českou poznávací značkou před hotelem Sheraton v berlínské čtvrti Tiergarten. Jednapadesátiletý Thanh v tomto západoberlínském hotelu pobýval. Podle nepotvrzených zpráv německých médií byl Thanh převezen do Vietnamu přes "východní zemi", přičemž akce byla prezentována jako lékařský transport. Případ vyšetřuje i česká policie.

Thanh je vietnamskými úřady podezírán, že jako šéf dceřiné firmy státního ropného koncernu PetroVietnam zavinil ztrátu kolem 125 milionů eur (téměř 3,4 miliardy korun). Podle Pfaffa hrozí jeho klientovi ve vlasti možná i trest smrti.

Témata:  Berlín Německo Vietnam

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy