Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mount Everest opět pokořen, vrchol zdolalo dalších šest horolezců

Mount Everest, ilustrační foto
Mount Everest, ilustrační foto
Foto: www.wikipedia.org

Káthmándú - Po dvouletém přerušení výstupů je na nejvyšší hoře světa opět rušno. Na vrcholu Mount Everestu ve výši 8850 metrů dnes časně ráno stanuli dva Britové, Mexičan a tři nepálští průvodci.

Loni a předloni zmařily horolezeckou sezonu na Mount Everestu smrtící laviny, letos úřady vydaly povolení pro výstup 289 lezcům.

Dnešní prvenství patří Kentonovi Coolovi a Robertu Richardovi Lucasovi z Británie, Davidovi Liaňovi Gonzálezovi z Mexika a třem jejich nepálským průvodcům. Pro dvaačtyřicetiletého Coola je to už 12. úspěšný výstup na nejvyšší horu světa. González byl na vrcholu šestkrát a má za sebou výstupy z jižní, nepálské strany i ze severní, čínské strany, a to v téže sezoně.

Výstup Britů a Mexičana je sice ohlašován jako první po dvou letech, avšak už ve středu na vrcholu stanulo devět nepálských průvodců, kteří fixovali lana pro své zahraniční klienty.

O zdolání Everestu se chtěli letos pokusit i dva slovenští horolezci, ale ve výšce asi 7000 metrů je uvěznila lavina a museli se pro ně vydat záchranáři. Podařilo se jim dostat Slováky Vladimíra Štrbu a Zoltána Pála do Káthmándú.

Témata:  Mount Everest horolezectví

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy