Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ozbrojenci v Sýrii zavraždili sedm civilních záchranářů Bílých přileb

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Bejrút - Skupina neznámých ozbrojenců zavraždila v provincii Idlib sedm syrských civilních záchranářů známých jako Bílé přilby, kteří působí v opozicí kontrolovaných oblastech. Informovala o tom dnes agentura AP.

Incident, ke kterému se nikdo nepřihlásil, se stal ve městě Sarmin. V provincii Idlib mezi sebou bojují islamisté hlásící se k síti Al-Káida a z ultrakonzervativní skupiny Ahrár aš-Šám, která se od nich odtrhla. Bílé přilby se v minulosti staly terčem útoku také vládních sil.

"Vypadá to na kriminální útok," sdělil šéf Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) Ramí Abdar Rahmán. Poukázal přitom na to, že přepadeny byly kanceláře, které byly následně vykradeny. Zmizela i dvě služební vozidla. Podle Rahmána může jít rovněž o snahu poškodit obraz těch islamistů, kteří mají v oblasti převahu, aby bylo vidět, že v ní není bezpečno.

Jiný svědek podle AP řekl, že útočníci použili na svých zbraních tlumiče, takže nikdo v okolí si útoku nevšiml. Oběti našli až další příslušníci Bílých přileb, když nastupovali na směnu. V Sarminu jsou údajně také spící buňky slábnoucí teroristické organizace Islámský stát (IS).

Záchranáři nazývaní Bílé přilby přitahují světovou pozornost svými akcemi v extrémních podmínkách, když vynášejí přeživší z trosek budov krátce po útocích. Často se ale stávali terčem vládních náletů, které jsou úmyslně prováděny ve chvíli, kdy tito příslušníci pracují na záchraně zasažených.

Témata:  Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy