Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jedinečný objev: Na Antarktidě našli po 106 letech koláč polárníka Scotta

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Masarykova univerzita Brno

Londýn - Britský polárník Robert Falcon Scott na Antarktidě zanechal nečekané dědictví. Po 106 letech byl na Mysu Adare objeven zmrzlý ovocný koláč, který údajně patřil jeho výpravě, uvedl zpravodajský server BBC.

Pochoutka, která byla ve zrezlé krabici zabalena do původního obalu britské značky sladkostí Huntley and Palmers, byla údajně v zachovalém stavu a podle všeho i jedlá.

Nalezena byla v nejstarším stavení na kontinentu - chatě postavené týmem norského průzkumníka Carstena Borchgrevinka v roce 1899 a kterou využil Scott na přelomu roku 1911 a 1912 během své expedice Terra Nova.

Scottova výprava se dostala do záhuby při dobývání jižního pólu, kam dospěla o měsíc později než Nor Roald Amundsen. Scott a čtyři další členové jeho expedice zahynuli při nepříznivém počasí na cestě zpátky. Jejich mrtvá těla našla záchranná výprava až o tři čtvrtě roku později.

Témata:  Antarktida zajímavosti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.