Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Parlamentní volby stále můžu vyhrát, věří šéf SPD Schulz

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín - Vůdce německých sociálních demokratů Martin Schulz je navzdory výsledkům průzkumů stále přesvědčen o možnosti vyhrát zářijové parlamentní volby.

Schulz, bývalý šéf Evropského parlamentu, to dnes řekl německé televizi ZDF. Hlasovat o složení nového Spolkového sněmu budou Němci 24. září.

"Myslím, že mám pořád dobré šance na to, abych vedl příští vládu," konstatoval Schulz, jehož SPD je nyní součástí vládní koalice kancléřky Angely Merkelové. Favoritem voleb je ale její Křesťanskodemokratická unie (CDU).

O rozložení politických sil svědčí průzkum voličských nálad, jehož výsledky dnes zveřejnil německý list Bild. SPD by podle průzkumu ve volbách měla získat 24 procent hlasů, zatímco CDU kandidující se sesterskou Křesťanskosociální unií (CSU) 38 procent hlasů. Rozdíl v preferencích je dlouhodobě fakticky stabilní.

Schulz v pořadu ZDF podpořil politiku Merkelové ve vztahu k severokorejské krizi a napjatým vztahům mezi Spojenými státy a KLDR. Kancléřka v pátek řekla, že nevidí vojenské řešení sporu, eskalace ve vyjadřování politiků je podle ní špatnou odpovědí.

Témata:  Martin Schulz Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy