Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islamisté povraždili v restauraci v Ouagadougou nejméně 17 lidí, další byli zraněni

Terorismus, ilustrační foto
Terorismus, ilustrační foto
Foto: news.com

Ouagadougou - Nejméně 17 mrtvých a osm zraněných si vyžádal teroristický útok na tureckou restauraci v hlavním městě Burkiny Faso. Oznámila to vláda této západoafrické země. Útok podnikli v neděli večer pravděpodobně islamisté. Podobný útok na kavárnu v Ouagadougou si loni v lednu vyžádal tři desítky obětí.

"Útok si prozatím vyžádal 17 obětí, jejichž národnost se upřesňuje, a osm zraněných," citovala z vládního prohlášení agentura AFP.

Ministr pro komunikaci Remis Dandjinou v televizi uvedl, že neznámý počet útočníků se "zabarikádoval na prvním patře budovy, kterou napadli" a že proti nim zasahují armádní a policejní síly, včetně elitní jednotky četnictva. Později ministr dodal, že bezpečnostní síly zabily tři útočníky, avšak uvnitř budovy dosud zůstávají uvězněni lidé.

Dříve AFP s odvoláním na neoficiální zdroje informovala o třech mrtvých a desítce zraněných poté, co ozbrojenci, nejspíše islamisté stříleli v neděli večer po hostech restaurace Istanbul v Ouagadougou. "Tři muži přijeli v terénním autě okolo půl desáté (večer) a zahájili palbu na hosty na terase," vylíčil číšník z podniku, navštěvovaného často cizinci.

"Jeden ze zraněných zemřel, ještě než jsme dojeli do nemocnice. Byl to Turek," řekl AFP jeden ze zdravotníků. "Z desítky zraněných tedy tři zemřeli a situace ostatních je velmi vážná," dodal.

Jedna žena agentuře Reuters řekla, že v restauraci byla na oslavě bratrových narozenin. "Sotva jsem utekla, ale bratr zůstal uvnitř," uvedla.

Loni v půli ledna při útoku na kavárnu Cappuccino a v Ouagadougou přišlo o život 29 osob osmnácti národností, včetně Kanaďanů, Francouzů, Švýcarů a Nizozemce. Místní ozbrojené síly, podpořené francouzskými vojáky, osvobodily nejméně 150 rukojmích a zabily čtyři teroristy. K útoku se na internetu přihlásili islámští radikálové z organizace Al-Káida v muslimském Maghribu (AQIM).

Témata:  Burkina Faso teroristické útoky v Burkina Faso terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.