Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slavný Big Ben čeká ho velká oprava, odmlčí se na celé čtyři roky

Londýn
Londýn
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Londýn - Hodiny na věži britského parlamentu čeká rozsáhlá oprava, slavný londýnský zvon Big Ben se tak na dlouhé čtyři roky odmlčí. Jeden ciferník ale vždy zůstane viditelný, aby Londýňané a turisté měli přehled o čase.

Zvon, který odbíjí hodiny už téměř 157 let, bude od časomíry odpojen a zazní jen občas při slavnostních příležitostech.

"Oprava hodin zabezpečí jejich dlouhou životnost, udržovat je třeba i Alžbětinu věž, kde se hodiny nacházejí," uvedla správa parlamentních budov. Podle vedení Dolní sněmovny by se lidé měli příští pondělí u věže shromáždit, aby si naposledy za dlouhou dobu zvuk zvonu poslechli.

Dominanta Londýna se do roku 2012 oficiálně jmenovala jednoduše Hodinová věž, ale častěji se jí říkalo Big Ben podle největšího zvonu. Novogotická 96 metrů vysoká věž, která byla dokončena v roce 1859, nyní již pět let nosí jméno Alžběty II., a to od 60. výročí od nástupu královny na trůn.

Teď ale věž z poloviny zakrývá lešení, které je předzvěstí rozsáhlých renovačních prací. Hodiny budou demontovány a každá jejich součástka bude pečlivě zkoumána a opravena. Čtyři ciferníky čeká vyčištění, rafije budou sejmuty a odeslány k renovaci.

Témata:  Londýn Velká Británie památky

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy