reklama

Přinejmenším 19 migrantů se utopilo poté, co pašeráci donutili 160 lidí vyskákat z lodi na širém moři u pobřeží Jemenu pašeráky. Může jít znepokojující nový trend, varuje migrační agentura OSN. Zpráva Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) byla zveřejněna ani ne den poté, co bylo zveřejněno, že až 50 migrantů z Etiopie a Somálska bylo „úmyslně utopeno" pašeráky,  kteří je vytlačili z lodi poblíž provincie Shabwa v jižním Jemenu. 

„Zvažujeme, jestli je to nový trend," řekla Olivia Headonová, mluvčí IOM, pro The Independent . „Pašeráci si dobře uvědomují, co se děje v Jemenu, takže se možná snaží chránit vlastní krk a ohrožují životy ostatních lidí." Na pláži bylo nalezeno šest těl, 13 lidí se stále pohřešuje, předpokládá se, že jsou mrtví, dodala Headonová.

Pašeráci strčili migranty do moře kvůli strachu z vládních lodí, protože v oblasti došlo k posílení kontrol na hranicích, nebo aby se vyhnuli střetu s ozbrojenými skupinami na pobřeží Jemenu, uvádí IOM. Pak se vrátili do Afriky, aby naložili další migranty. Cestující na lodi většinou pocházeli z Etiopie a v průměru jim bylo asi 16 let. Při prvním incidentu ve středu pašeráci pod pohrůžkou použití zbraní do moře naházeli 120 cestujících.

Navzdory zuřící válce je Jemen jednou z oblíbených cest migrantů. Lodě mezi somálským poloostrovem a Jemenem doslova pendlují. Migranti většinou z Etiopie se pokoušejí dostat do zemí v Perském zálivu, které jsou bohaté na ropu. Po cestě se většinou zapletou s pašeráky nebo ozbrojenými skupinami, které jsou zapojené do tamní války, píše The Independent.

„Prodávají jim myšlenku na budoucnost, která pravděpodobně neexistuje ani v zemích v Perském zálivu, kde by mohli vydělat peníze, které by neměli doma, kde by mohli získat práci a začít se starat o sebe nebo o své rodiny." uvádí Headonová. „Bohužel, tento sen se snadno může změnit ve smrt, protože jim nedají všechny informace o nebezpečí číhajícím na cestě.“

Právě teď nad mořem foukají silné větry, takže cesta na malých lodích není bezpečná – to ale uprchlíci nevědí. A zřejmě ani nemají tušení, že v Jemenu zuří nějaká válka, podotýká Headonová. Jemenský konflikt je smrtelným rizikem sám o sobě. V březnu vláda Somálska obvinila koalici vedenou Saúdskou Arábii z úroku na loď u Jemenu, při kterém zemřelo nejméně 42 somálských uprchlíků.

V loňském roce v Jemenu přistálo více než 111.500 přistěhovalců, což je víc než rok předtím, uvedl regionální sekretariát pro migraci, seskupení mezinárodních agentur, které sledují migraci v oblasti. Za letošní rok už se do země dostalo asi 55 tisíc migrantů.