reklama

Od roku 2014, kdy k moci nastoupila Módího nacionalistická hinduistická Indická lidová strana (BJP), vrostl v Indii mimo jiné počet krvavých útoků na muslimy a další občany obviňované z konzumace hovězího masa. Mnozí hinduisté považují krávy za posvátné a pojídání hovězího masa je nezákonné či omezované ve většině oblastí Indie.

Jak uvedla agentura Reuters, premiérovi se ale zatím nedaří najít rovnováhu mezi požadavky radikálních skupin z jeho hinduistické nacionalistické strany a těmi, kdo se snaží vytvořit v Indii moderní sekulární stát.

Britská Indie se v srpnu 1947 rozdělila na dva nové státy - převážně hinduistickou Indii a muslimský Pákistán. Mezi nimi krátce nato vypukl spor o území Kašmíru, jehož výsledkem se v roce 1949 stalo rozdělení tohoto muslimy obývaného regionu. Nárok na něj si však i nadále dělají obě země.

Módí dnes vyzval ke smířlivějšímu postoji vůči Kašmíru i přesto, že vláda v současné době vede boje s místními separatisty na Indií ovládaném území. Střelba a násilí však podle něj klid do rozbouřeného regionu nepřinesou, Indové by proto měli raději přijmout obyvatele Kašmíru mezi sebe.