Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čekají Uzbekistán velké změny? Prezident Mirzijojev zavádí reformy, které= mají uvolnit poměry

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Taškent - V Uzbekistánu se objevují známky uvolnění, k nimž se po téměř roce ve funkci odhodlal prezident Šavkat Mirzijojev. Informovala o tom dnes agentura Reuters a potvrzují to zprávy místních médií.

Mirzijojev se stal prezidentem v nejlidnatější středoasijské zemi stal loni, kdy úřad převzal po diktátorovi Islamu Karimovovi, který potlačoval jakoukoli opozici a ovládal média, parlament i soudy.

Nyní se mimo jiné objevují zprávy o omilostnění velkého počtu osob. Stovky či dokonce tisíce osob postihovaných dříve za údajnou protistátní nebo teroristickou činnost byly omilostněny či vyřazeny z „černých listin", kde se z rozhodnutí úřadů lidé ocitali kvůli podezření z extremismu nebo odporu proti režimu.

Žádná oficiální zpráva o novém přístupu k občanským svobodám vydána nebyla, iniciativa je podle uzbeckých analytiků osobním rozhodnutí Mirzijojeva. Podle některých zdrojů se objevují známky oslabení vlivu tajné služby SNB, v jejímž čele stojí bývalý Karimovův spojenec Rustam Inojatov.

Uzbecká média odkazují na prohlášení ministra zahraničí Abdulazize Kamilova, podle něhož by mohlo být umožněno cestování některým uzbeckým disidentům. Do Taškentu by se dokonce mohli vrátit kdysi vyhoštění zástupci organizace Human Rights Watch nebo novináři ze stanice BBC.

Středoasijská tisková agentura CA News dnes napsala, že z rozhodnutí prezidenta se uvolnily podmínky v uzbeckých věznicích, známých mimořádnou krutostí vůči trestancům. Vězňové budou mít napříště možnost kontaktu s blízkými prostřednictvím zabezpečeného vězeňského videokanálu.

Témata:  Uzbekistán Šavkat Mirzijojev

Aktuálně se děje

5. května 2024 18:29

Německé policii se přihlásil mladík kvůli útoku na europoslance

Německé policii se v souvislosti s útokem na europoslance Matthiase Eckeho (SPD) v Drážďanech přihlásil sedmnáctiletý mladík, který sdělil, že politika srazil na zem. Informovala o tom agentura DPA. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy