reklama

Podle údajů italských úřadů dosáhlo italských břehů od počátku roku 97.293 osob, což je o 4,15 procent méně než ve stejném období loni. Agentura Frontex v pondělí uvedla, že přiliv migrantů do Itálie se v červenci snížil o 57 procent ve srovnání s červnem. Pro Itálii jde o nejnižší množství přistěhovalců za jedno měsíční období od roku 2014. Tento výsledek Frontex přičítá počasí, bojům milicí v severní Libyi a zvýšené aktivitě libyjské pobřežní stráže.

V Itálii se mají příští rok v květnu konat všeobecné volby. Proti běžencům se začíná obracet i veřejné mínění. Za poslední čtyři roky do Itálie přišlo téměř 600.000 uprchlíků, napsala agentura Reuters.

"Stále jsme v tunelu, v dlouhém tunelu, ale už vidím světlo na jeho konci," komentoval v úterý situaci italský ministr vnitra Marco Minniti. "Bylo důležité zasáhnout na druhé straně Středozemního moře, a tak jsme se zaměřili na Libyi. Vypadalo to nesnadně, ale zdá se, že se něco konečně mění," řekl Minniti.

Jeho ministerstvo zároveň vypracovalo kodex, podle něhož nevládní humanitární organizace, jež se chtějí ve Středozemním moři podílet na záchraně imigrantů, mají mimo jiné respektovat zákaz vplutí záchranářských lodí do libyjských vod či povinnost posádek těchto plavidel umožnit vstup na palubu členům speciálních bezpečnostních složek pro boj proti obchodu s lidmi. Některé organizace kodex odmítly s ohledem na humanitární zásady "nezávislosti a neutrality".

"Z tohoto kodexu a veškerých učiněných kroků vyplývá, že Itálii, Evropské komisi a členským zemím EU stojí vzniklá rizika a narůst utonulých za to, aby tak migranty a uprchlíky odradily," prohlásila dnes expertka OSN Callamardová.