Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Galapágách byla zadržena dvacítka Číňanů, lovili žraloky

Žralok bílý (Carcharodon carcharias)
Žralok bílý (Carcharodon carcharias)
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Quito - Ekvádorské úřady nechaly zatknout posádku čínské lodě Fu-jüan jü-leng 999 pro podezření, že na Galapážských ostrovech lovila chráněné žraloky. Soudce z ostrova San Cristóbal nařídil zadržet celkem 20 osob a umístit je do vazby.

O případu informoval server Fish Information&Services. Na lodi bylo 300 tun ryb. Většina z nich byli žraloci včetně chráněných kladivounů. Bude-li posádka usvědčena z obchodování s chráněnými živočichy, hrozí jí tři roky vězení.

Galapážské souostroví je vzhledem na bohatství biologických druhů, jež se tam nacházejí, na seznamu chráněných přírodních památek UNESCO.

"Možná, že z mořské rezervace nepocházel celý úlovek, ale jsou tam mladí žraloci, dokonce i velmi malá mláďata, a to naznačuje, že byli uloveni v rezervaci," řekl kvádorský ministr pro ochranu životního prostřední Tarsicio Granizo.

Předloni se ekvádorské policii podařilo zadržet 200.000 žraločích ploutví určených na asijské trhy. Právě v čínské gastronomii je tato část žraločího těla považovaná za delikatesu a používá se do polévek.

Témata:  žraloci Ekvádor Čína

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy