reklama

Naopak se o sporu evropského západu s východem například o odměňování pracovníků vysílaných do zahraničí v rámci Evropské unie nebude na své cestě bavit s představiteli Polska a Maďarska, které zastávají podle Paříže příliš tvrdošíjná stanoviska.

"Postup je jasný: Paříž, která je odhodlána modernizovat právní předpisy EU o vysílaných pracovnících v rámci boje proti 'sociálnímu dumpingu', se chce vlichotit zemím východního bloku, které si získaly reputaci za konstruktivní přístup, a nebude se namáhat se zdvořilostmi u těch, které se tváří neoblomně," píše Les Echos.

Elysejský palác prý neskrývá, že země, s jejichž představiteli bude Macron jednat, považuje nejen za nejvíce ochotné ke spolupráci, ale také za nejvíce proevropské v regionu.

Macronův úřad také považuje schůzky za "významné diplomatické gesto" pro země, které byly Francií v minulosti "opomíjeny a ignorovány", případně které jsou o tom "přinejmenším přesvědčeny".

Revize směrnice o detašovaných pracovnících bude patřit podle všeho k žhavým otázkám poprázdninové diplomacie v rámci EU. Evropská komise přišla z návrhem novely textu z roku 1996. Macron, který především požaduje, aby například čeští řidiči kamionů pobírali při pobytu na francouzském území mzdu odpovídající tamější úrovni, jej ale zablokoval s tím, že jej považuje za mírný. Proti se postavilo 11 zemí, zcela nekompromisně bez vůle jakkoli vyjednávat pak Polsko a Maďarsko.