Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Filipínská policie zabila při protidrogovém zátahu 32 lidí

Vlajka Filipín
Vlajka Filipín
Foto: Pixabay

Manila - Při protidrogovém zátahu filipínské policie v provincii Bulacan zemřelo 32 lidí. To je nejvyšší počet obětí během jediného dne v rámci kontroverzní války proti drogám.

 Informovala o tom dnes agentura AP. Kampaň má na svědomí smrt tisíců lidí, což mnohé země kritizují.

Zátah severně od Manily se konal celé úterý a zúčastnilo se jej 66 policistů. Ti se hájí, že zabití byli podezřelí z napojení na obchod s drogami, byli ozbrojeni a kladli odpor. Během desítky jednotlivých razií bylo zatčeno přes 100 lidí, policie zabavila 200 gramů metamfetaminu, 786 gramů marihuany a zbraně.

Duterte policii po zátahu blahopřál a policisty vyzval, aby "jich pokaždé zabili tolik", uvedla agentura AFP. Minulý měsíc prezident varoval uživatele drog, že je bude pronásledovat až do "pekelných bran".

Boj proti drogám a zločinnosti byly klíčovou součástí Duterteho předvolební kampaně. Západ i mezinárodní humanitární organizace tažení proti drogám a vysoký počet mrtvých kritizují. Poukazují na to, že vraždy, převážně drobných překupníků a vykonávané policií, prezident schvaluje. Organizace na ochranu lidských práv tvrdí, že policie vraždy plánuje a v některých případech z nich i profituje.

Témata:  Filipíny

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy