Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Londýnský Big Ben nakonec možná fungovat bude

Londýn, Houses of Parliament
Londýn, Houses of Parliament
Foto: Petr Hlawiczka, EuroZprávy.cz

Londýn - Slavný zvon Big Ben se má kvůli rozsáhlé opravě věže odmlčet na čtyři roky. Proti tak dlouhé přestávce se však vyslovila premiérka Theresa Mayová a britský parlament už přehodnocuje plány.

Čtrnáctitunový zvon, který odbíjí hodiny už téměř 157 let, má být v pondělí odpojen od časomíry a zaznít má jen občas při slavnostních příležitostech. Údržba je naplánována i pro věž, kde se hodiny nacházejí. Novogotická 96 metrů vysoká věž, která byla dokončena v roce 1859, nyní již pět let nosí jméno Alžběty II., a to od 60. výročí od nástupu královny na trůn.

"Čtyřletá odmlka nemůže být pro Big Ben nic dobrého," sdělila Mayová. Proti dlouhé pauze protestovala i řada britských poslanců, média i nevládní organizace.

Parlamentní správa budov v reakci oznámila, že s ohledem na kritiku délku odstávky "znovu zváží". Odmítla ale návrhy, aby se zvony rozezněly aspoň v noci, kdy práce na věži ustanou. Spustit mechanismus zvonů je prý příliš složitá procedura.

Témata:  Londýn Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy