Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islamista odsouzený za ničení památek v Timbuktu musí zaplatit milionové odškodné

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

Haag - Ahmad Mahdí Faki, který byl loni odsouzen za zničení kulturních památek v Timbuktu na devět let do vězení, musí zaplatit i škodu. Ta podle Mezinárodního trestního soudu (ICC) činí 2,7 milionu eur (70,2 milionu Kč).

Faki je prvním člověkem, kterého ICC odsoudil za ničení kulturního dědictví. Během loňského procesu k činu se přiznal a projevil lítost.

Maliský radikál, který patřil k radikální skupině Ansar Dine napojené na teroristickou síť Al-Káida, v roce 2012 po obsazení Timbuktu poničil devět mauzoleí a dveře mešity. Způsobil tak podle ICC mimo jiné hospodářské ztráty a morální újmu obětem - obyvatelům severomaliského města.

Faki se osobně zúčastnil ničení pěti uvedených objektů. V ostatních případech je považován za spoluviníka. 

Většina zničených památek, které byly na seznamu UNESCO, pocházela ze 14. století. Islamisté je bořili, protože je považovali za svatokrádežné.

Témata:  ICC Mali památky

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy