reklama

"Izrael rozhodně odsuzuje atentát v Barceloně. Znovu jsme viděli, že terorismus může udeřit všude. Civilizovaný svět musí společně bojovat a porazit jej," uvedl Netanjahu.

Útok odsoudil Egypt a jeho ministerstvo zahraničí vyjádřilo soustrast rodinám obětí. V jeho prohlášení se uvádí, že by se země měly spojit a s terorismem skoncovat, zejména se zaměřit na zdroje jeho financí.

K útoku v Barceloně se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Podle Iráku byl útok "zoufalým pokusem" této skupiny "potvrdit svou existenci v době, kdy zakouší porážku v Iráku".

Jordánský král Abdalláh II. sdělil, že Jordánsko "podporuje Španělsko v této vážné chvíli" a je připraveno bojovat proti terorismu. Jordánský vládní list Ad-Dustúr útok označil za ohavný čin.

Také Kuvajt vyjádřil podporu "jakýmkoli opatřením, jež Španělsko zavede, aby zajistilo svou bezpečnost".

Po čtvrtečním útoku v Barceloně, při němž zemřelo 13 lidí, byla v nemocnicích ošetřena více než stovka zraněných. V kritickém stavu zůstává 15 osob. Informovala o tom dnes španělská média. Mezi mrtvými byli dosud identifikováni tři němečtí občané, Belgičanka a Ital. Podle francouzského ministerstva zahraničí bylo zraněno 26 Francouzů. České ministerstvo zahraničí nemá informace, že by mezi mrtvými či zraněnými byli čeští občané.

Řidič dodávky, která na rušné pěší zóně v centru katalánské metropole najela do lidí, je podle policie stále na útěku. Zadrženi byli dva podezřelí: Španěl z africké enklávy Melilla a Maročan.

Úřady nejprve hovořily o tom, že při útoku bylo zraněno 88 lidí. Po započítání těch, kteří se do nemocnic k ošetření dopravili sami, však jejich počet překročil sto. Panují obavy, že vzhledem k vážnému stavu některých zraněných může vzrůst počet mrtvých.