Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exprezident Saakašvili usiluje o návrat na Ukrajinu

Michail Saakašvili
Michail Saakašvili
Foto: Wikimedia Commons

Varšava/Kyjev - Gruzínský exprezident a bývalý gubernátor ukrajinské Oděsy Michail Saakašvili se v Polsku připravuje na návrat na Ukrajinu. Ten se má uskutečnit 10. září přes pozemní hraniční přechod.

Saakašvili (49) ztratil ukrajinské občanství minulý měsíc. O občanství rodné Gruzie přišel v prosinci 2015. V nepřítomnosti byl v Tbilisi obviněn ze zneužití úřadu.

Saakašvili byl prezidentem Gruzie v letech 2004 až 2013. Porošenko původně Saakašviliho na Ukrajinu sám povolal a v roce 2015 mu svěřil post oděského gubernátora. Později ale gruzínský exprezident Porošenka tvrdě kritizoval za to, že prý váhá v zemi s reformami a otevírá dveře korupčníkům.

Minulý měsíc ukrajinský prezident nařídil, aby Saakašvilimu bylo občanství odebráno. Někdejší gubernátor byl v té době v zahraničí. Nyní bude usilovat o znovuzískání ukrajinského občanství. "Chci se jen vrátit k soudu, abych mohl obhájit svá práva," řekl.

Témata:  Michail Saakašvili Petr Porošenko Ukrajina

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy