reklama

Euroskop se zaměřil na údajné tři "euromýty", které chce vyvrátit:

"Evropská unie zakáže výkonné vysavače"

Evropská unie chce podle Euroskopu pouze "omezit ty, které jsou neúsporné". Unie se ve svém nařízení opírá o předpoklad Evropské komise, podle kterého by EU do roku 2020 používáním efektivnějších vysavačů ušetřila 20 TWh energie ročně. Zároveň by se měly snížit emise oxidu uhličitého o asi 6 milionů tun. 

"Neznamená to ale, že by se obyvatelé EU museli spokojit s horšími vysavači. Vysoký příkon totiž nezajišťuje vysokou účinnost přístroje, udává vlastně jen spotřebu energie. Mnohem důležitější hodnotou než příkon je pro výkonnost vysavače sací výkon, který nařízení nijak neomezuje. Změny se navíc nevztahují na robotické vysavače, vysavače pro mokré a suché čištění nebo průmyslové a venkovní vysavače," píše Euroskop. Vysavače nesplňující limity (roční spotřeba energie max. 43 kWh, příkon menší než 900 W) se mohou jen doprodávat. 

"Evropská unie chce zakázat hranolky, chleba a kávu"

Tato zpráva vzbudila ještě větší rozruch, než opatření o vysavačích. Evropská komise prý ve skutečnosti pouze vypracovala návrh, který v nich omezuje obsah rakovinotvorného akrylamidu. Ten vzniká v potravinách s významným obsahem sacharidů a škrobu při tepelné úpravě nad 120 stupňů Celsia. Komise by také chtěla zvýšit informovanost občanů o tom, že nebezpečná látka může vznikat i při domácí přípravě jídel, například když dojde ke smažení hranolků při teplotě nad 175 stupňů. 

Pokud by tento návrh schválila Rada a Evropský parlament, v praxi by došlo k tomu, že provozovatelé budou muset používat bezpečnější způsoby přípravy těchto pochutin. "V případě hranolek by to například znamenalo smažit je delší dobu při nižší teplotě, Evropané o ně ale rozhodně nepřijdou," vysvětluje Euroskop. 

"Evropská unie povolí jen dvě igelitky týdně"

V rámci boje o ochranu přírody se Evropská unie a její členské státy skutečně rozhodly zredukovat počet prodaných plastových tašek. Interpretace, že ale Unie povolí jen dvě takové tašky za týden, se nezakládá na pravdě. 

Unie přijala směrnici, kterou následně musí implementovat jednotlivé členské státy. Ty si ale mohou vybrat, jak ji uvedou do praxe. Česko tak může do konce roku 2018 zajistit, že plastové tašky nebude možno koupit v supermarketech zdarma. Druhou možností je, že sníží jejich spotřebu tak, že roční spotřeba všech igelitek vyjde zhruba na 90 na osobu. Způsob, jak spotřebu omezit, si ale může každý stát zvolit sám. Směrnice se nevztahuje na malé tenké igelitové sáčky používané na ovoce či pečivo.