Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katar se bojí o své poutníky v Saúdské Arábii

Saúdská Arábie
Saúdská Arábie
Foto: Pixabay

Dauhá - Šéf katarské diplomacie v pátek vyjádřil obavy o bezpečnost katarských občanů v Saúdské Arábii. Ty království pustilo do své země kvůli posvátné pouti do Mekky. Informovala o tom agentura Reuters.

Katarský ministr zahraničí šajch Muhammad bin Abdar Rahmán Sání během své návštěvy Osla uvedl, že saúdskoarabské úřady dosud neodpověděly na důležité otázky ohledně bezpečnosti katarských občanů, které jim položila Dauhá.

"Jsme velmi znepokojeni mírou napětí mezi oběma státy, zejména jazykem a tónem, které používají saúdskoarabská média vůči Kataru," uvedl Sání. "Za bezpečnost občanů, kteří překročí hranice odpovídají saúdskoarabské úřady," dodal. Do Saúdské Arábie od dočasného otevření hranice zatím odcestovalo více než 100 věřících.

Každoroční muslimská pouť do Mekky patří k pěti pilířům islámu a každý zdravý muslim ji musí vykonat aspoň jednou za život. Místem konání je Mekka jako rodiště islámského proroka Mohameda a okrsek v okruhu 30 kilometrů kolem ní. Každý rok do Mekky dorazí miliony věřících.

Témata:  Katar Saúdská Arábie EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy